Dieta Intermittent Fasting - wprowadzenie i poziomy
Post
Poziom Początkowy
Godzin POSTU między kolacją a śniadaniem
Przykładowo:
Kolacja o 21:00 i śniadanie o 9:00
Post
Poziom Średni
Godzin POSTU między kolacją a śniadaniem
Przykładowo:
Kolacja o 19:00 i śniadanie o 9:00
Post
Poziom Dobry
Godzin POSTU między kolacją a śniadaniem
Przykładowo:
Kolacja o 18:00 i śniadanie o 10:00
Post
Poziom Wysoki
Godzin POSTU między kolacją a śniadaniem
Przykładowo:
Kolacja/obiad o 16:00 i śniadanie o 12:00
Liczba posiłków i przekąsek
Poziom Początkowy
Liczba dozwolonych posiłków i przekąsek
W tym 3 posiłki i 2 zdrowe przekąski (np. orzechy, awokado, owoce)
Liczba posiłków i przekąsek
Poziom Średni
Liczba dozwolonych posiłków i przekąsek
W tym 3 posiłki i 1 zdrowa przekąska (np. orzechy, awokado, owoce)
Liczba posiłków i przekąsek
Poziom Dobry
Liczba dozwolonych posiłków i przekąsek
Wyłącznie 3 zdrowe posiłki co 4h bez przekąsek (orzechy, awokado, owoce mogą stanowić część posiłku). Można ograniczyć się do 2 posiłków i jednej zdrowej przekąski dziennie (bo ciężko czasami zjeść te 3 posiłki).
Liczba posiłków i przekąsek
Poziom Wysoki
Liczba dozwolonych posiłków i przekąsek
W tym 2 posiłki bez przekąsek (patrz poziom dobry)
Procent Węglowodanów w Diecie
Poziom Początkowy
%
% Węgli w diecie
Każdy posiłek skomponowany według schematu:
40% węgli 30% białka 30% tłuszczu
Procent Węglowodanów w Diecie
Poziom Średni
%
% Węgli w diecie
Przykładowo:
Kolacja o 19:00 i śniadanie o 9:00
Procent Węglowodanów w Diecie
Poziom Dobry
%
% Węgli w diecie
Przykładowo:
Kolacja o 18:00 i śniadanie o 10:00
Procent Węglowodanów w Diecie
Poziom Wysoki
%
% Węgli w diecie
Przykładowo:
Kolacja/obiad o 16:00 i śniadanie o 12:00
Teraz uwaga: Białko i Tłuszcze!!!
Spożywamy od 1g do 2,5g białka na kg masy ciała, resztę kalorii zaś bierzemy z tłuszczów!
1g białka na kilogram masy ciała bierzemy jeśli naszym głównym celem jest stracić tkankę tłuszczową i utrzymać mięśniową.
2,5g białka bierzemy, jeśli naszym calem jest zwiększenie masy mięśniowej bez dużego zwiększania tkanki tłuszczowej.
Prawda jest taka, że 1,5g białka na kg masy ciała zazwyczaj wystarcza zarówno do budowy mięśni, jak i jest tego na tyle mało, by palić tkankę tłuszczową. Pamiętajcie, że białko powoduje wyrzut insuliny.
Przykładowo – osoba ważąca 60 kg powinna przyjmować około 90 gramów białka dziennie (jeśli dużo ćwiczy, jak nie to nawet i 50 gramów wystarczy).
Pozostałe kalorie potrzebne do życia czerpiemy z tłuszczów (dobrym źródłem będą orzechy, awokado, tłuste ryby).
Tak – na poziomie dobrym i wysokim będziecie jeść więcej kalorii z tłuszczu, niż z białka, wywracam Wasze wyobrażenia do góry nogami!
Słodycze i niezdrowa żywność
Poziom Początkowy
Razy w tygodniu
Słodycze spożywać wyłącznie zaraz przed lub po posiłku (nie przekąsce), wyłącznie jeden raz w dozwolonym dniu.
Słodycze i niezdrową żywność najlepiej jeść wyłącznie w dni treningowe.
Słodycze i niezdrowa żywność
Poziom Średni
Razy w tygodniu
Słodycze spożywać wyłącznie zaraz przed lub po posiłku (nie przekąsce), wyłącznie jeden raz w dozwolonym dniu.
Słodycze i niezdrową żywność najlepiej jeść wyłącznie w dni treningowe.
Ograniczamy węglowodany – białe pieczywo, biały ryż i makarony – ale nie eliminujemy ich z diety zupełnie
Słodycze i niezdrowa żywność
Poziom Dobry
Raz w tygodniu
Wybieramy jeden dzień w tygodniu, w którym trochę sobie poluzujemy ze słodyczami.
Słodycze spożywać wyłącznie zaraz przed lub po posiłku (nie przekąsce), najlepiej jeden raz w dozwolonym dniu, ale można częściej, w końcu jesteśmy ludźmi.
Ograniczamy węglowodany jeszcze bardziej – białe pieczywo, ryż, makarony jemy tylko w dni treningowe i tylko jeśli czujemy taką potrzebę.
Słodycze i niezdrowa żywność
Poziom Wysoki
Raz w miesiącu
Ciężko jest planować jeden dzień w miesiącu na poluzowanie diety. Nie planujemy – uznajemy, że dzień ten służy jako wentyl bezpieczeństwa, mamy jakieś ważne święto, wydarzenie, uroczystość na których wypada trochę pojeść i napić się alkoholu. Jeśli uda Ci się przejść przez miesiąc bez niezdrowej żywności i słodyczy tym lepiej.
Unikamy zbędnych węglowodanów jak ognia – białka i tłuszcze plus warzywa i owoce w naszej diecie są wystarczające do zdrowego życia, chleb wszelkiej postaci, ryże i makarony to dla nas S-F.
Do słodyczy i niezdrowej żywności zaliczamy także:
- napoje słodzone i tzw. 0 kcal ze słodzikami (w tym napoje energetyczne – zdecydowanie unikać!)
- soki i nektary
- ciasta, ciastka, lody i desery
- czekoladę poniżej 90% kakao
- alkohol
- żywność wysoko przetworzoną z dodatkiem wzmacniaczy smaku, konserwantów i barwników oraz słodzonych sosów
Pizza, kebab, hamburgery – wbrew pozorom nie są niedozwolone, pod warunkiem, że w miarę wiemy co jest w środku.
Pizza najlepiej na cienkim cieście z dużą ilością sera i innych składników (żeby nie było znaczącej przewagi węglowodanów nad białkiem i tłuszczami)
Kebab najlepiej w formie tortilli
Hamburgery – z dobrej jakości mięsa i składników (unikamy najpopularniejszych sieciówek)
Zwracamy uwagę na sosy, które często mają cukier w środku.
Przedłużony Post
Poziom Początkowy
Godzin raz w tygodniu
Przykładowo:
Kolacja w sobotę o 18:00 i śniadanie w niedzielę o 10:00
Przedłużony Post
Poziom Średni
Godzin raz w tygodniu
Przykładowo:
Kolacja w sobotę o 16 i śniadanie w niedzielę o 12:00
Przedłużony Post
Poziom Dobry
Godziny raz w tygodniu
Przykładowo:
Kolacja w sobotę o 15:00 i śniadanie w niedzielę o 15:00
Przedłużony Post
Poziom Wysoki
Godzin raz w tygodniu
Przykładowo:
Śniadanie śniadanie w sobotę o 8:00 i kolacja w niedzielę o 20:00 (nie ma żadnego dnia bez chociaż jednego posiłku!)
Trening
Poziom Początkowy
Razy w tygodniu
Trening
Poziom Średni
Razy w tygodniu
Trening
Poziom Dobry
Razy w tygodniu
Trening
Poziom Wysoki
Razy w tygodniu
Trenuj to co sprawia Ci przyjemność.
Przynajmniej jeden z treningów powinien być siłowy.
Trenuj całe ciało – nawet biegacz, powinien trenować ręce, klatkę i plecy.
Trening aerobowy dobrze jest robić na czczo.
Trening siłowy albo w oknie żywieniowym, albo tuż przed pierwszym posiłkiem, ale…
Jak nie zjesz od razu nic po treningu nic się nie stanie – nie spalisz od razu mięśni i nie staniesz się przez to słabszy.
Uwagi końcowe
Należy pamiętać, że dieta typu Intermittent Fasting to nie jest dieta głodówkowa!
Ograniczając liczbę posiłków, jednocześnie należy dbać o zwiększenie ich kaloryczności (choć i tak, trudno będzie utrzymać taką samą kaloryczność jak przy większej liczbie posiłków – dobrze zresztą!). Kiedy post mija – jedz ile dasz radę – gwarantuję, że będzie to mniej, niż Ci się wydaje.
Jeśli ciągle myślisz o jedzeniu, to znaczy, że jesz za mało! Na diecie Intermittent fasting, nawet na poziomie wysokim (a nawet szczególnie na nim i na dobrym) nie czujemy głodu – najadaj się zawsze do syta. Nie łącz liczenia kalorii z postem przerywanym, bo tylko zrobisz sobie krzywdę. I tak przy dwóch posiłkach dziennie nie zjesz tyle samo co przy 3 małych posiłkach i 2 przekąskach dziennie.
Inną przyczyną odczuwania głodu na diecie intermittent fasting może być zbyt duża liczba węglowodanów w stosunku do białka i tłuszczów – białko i tłuszcze dają sytość na długo, węglowodany nie.
Pij dużo wody – często uczucie głodu jest wywołane nie brakiem pożywienia, a odwodnieniem organizmu.
Jeśli zdarzają Ci się bóle głowy podczas postów – zjedz odrobinkę soli – często to niedobór sodu (w końcu mniej jesz) jest przyczyną migren, nie post sam w sobie.
Nie boimy się tłuszczu – tłuszcz ma złą prasę, ale my wiemy, że głównym wrogiem są węglowodany (cukry) proste.